Minder misdaad maar meer inbraken in ons land

8/7 BINNENLAND  Het totale aantal misdrijven in België is in 2012 met 3,5 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

minder misdaad maar meer inbraken in ons land

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet is vooral tevreden dat het aantal misdrijven met geweld een dalende trend kent. Het aantal woninginbraken daarentegen is sinds 2008 met 28,2 procent gestegen. Zelfs Milquet kreeg ongenode gasten over de vloer.

Vorig jaar kende het aantal woninginbraken de grootste stijging sinds het begin van de tellingen, plus 7,5 procent. Er werden in totaal liefst 75.268 feiten vastgesteld. “Het aantal inbraken is duidelijk economisch gerelateerd”, zegt Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie. “We zien veel lokale daders in de statistieken. Er worden ook veel feiten gepleegd door rondtrekkende dadergroepen, maar die vestigen zich steeds vaker in ons land.”

Roemeense agenten in België

De politie verwacht veel van het protocol met Roemenië, waardoor enkele Roemeense agenten in België verblijven en samenwerken met onze politie. “In 2011 werd al een dergelijk protocol afgesloten met Bulgarije en dat wierp vruchten af.”

Volgens Joëlle Milquet is de fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen aan woningen nog te onbekend. “Ook ik kreeg inbrekers over de vloer en heb intussen geïnvesteerd in extra veiligheid.”

De minister en de politietop zijn wel tevreden dat het aantal misdrijven met geweld naar omlaag ging. Zo daalde het aantal feiten van gewapende diefstal met 10,8 procent, het aantal feiten van slagen en verwondingen met 9,1 procent en het aantal meldingen van intrafamiliaal geweld met 8,6 procent. Ook de autodiefstallen (-8,7 procent) en de diefstallen uit auto’s (-8,4 procent) gaat de goede richting uit.

Foto: Catherine De Bolle (links) en Joëlle Milquet

Foto Belga

bron: GVA