Welkom

Inhoud:

Gemiddeld één inbraak op 100 woningen. Ieder jaar. Dat is veel. Heel veel.

Zoals u waarschijnlijk gemerkt hebt, is het aantal inbraken ineens teruggelopen. Waar wij bijna dagelijks meldingen kregen van inbraken of pogingen daar toe, horen we op dit moment bijna niets. Wel over verdachte, zigeunerachtige figuren die bij woningen door ramen binnenkijken, ongetwijfeld om te zien of er iets te halen valt.
Maar ook lezen en horen we over diverse aanhoudingen van personen die al gekend zijn voor inbraken.
Is dan nu het moment gekomen dat we weer rustig kunnen ademhalen en nergens meer bang voor hoeven zijn? Was dat maar waar. Waakzaamheid blijft geboden.

Misschien hebt u dinsdag 9 april op VTM de aflevering van Telefacts over inbraken gezien waarin ook onze site werd toegelicht.
Het aantal inbraken blijft door de jaren heen gestaag stijgen en de cijfers liegen er niet om. Waar België in 2011 nog 69.946 inbraken kende, was in 2012 het aantal woninginbraken de grootste stijging sinds het begin van de tellingen, maar liefst 75.268! Dat betekent dat één op honderd huizen ongewenst bezoek krijgt.

Essen Heikant: 1 inbraak op 25 woningen.

Op Essen-Heikant was dat gemiddelde 1 inbraak op 25 woningen voor de laatste 4 maanden van 2012. Dat is veel. Heel veel.
We wonen in de grensstreek, een gebied dat sowieso gevoeliger is voor inbraken. De inbraakgolf zoals we die net hebben gehad loog er dan ook niet om. Maar het was geen op zich staand feit. U weet ook, dat dit vreselijke fenomeen hier regelmatig de kop opsteekt.
Laten we dus alert blijven op wat er om ons heen afspeelt. Als u iets ziet waarvan u het gevoel hebt: dit klopt niet! dan kunt u er eigenlijk ook vanuit gaan dat het niet klopt. Dat gevoel zal u niet bedriegen.

Zomer

Met dan eindelijk het warme weer, moeten we waken voor onze diverse nonchalantheden. Het is zo makkelijk om op een zomerse dag in gesprek te raken met uw buren en daar dan even gezellig iets te drinken. Of even snel op de fiets naar de bakker, u bent toch zo terug. En dan niet uw deur afsluiten, of het raam open laten staan. Als u dan terugkomt, zou kunnen blijken dat u ongenode gasten hebt gehad.
Een voorbeeld toen het in een zomer heel warm was en er géén inbraakgolf gaande was.
Een bewoonster kon door de hitte niet slapen en ging om een uur of twee ‘s nachts zonder licht in de zitkamer op de zetel zitten met het raam wijd open. Om die heerlijk koelere nachtlucht binnen te laten. Binnen tien minuten draaide er een busje de oprit op en er stapten een paar mannen uit. Zij stond op en keek naar buiten, waarop het busje met de mannen snel de straat weer opdraaide en wegreed.
Blijkbaar wordt er dus geviseerd op openstaande ramen. En zoals u ook op onze site hebt kunnen lezen, nemen Oost-Europeanen kleine kinderen mee die ze makkelijk door kleine, openstaande raampjes naar binnen kunnen laten. Let wel: ik wil absoluut niet suggereren dat er alleen door Oostblokkers wordt ingebroken, al zijn die wel behoorlijk vertegenwoordigd in de groep(en) inbrekers.
Hebt u in de tuin gewerkt en u wilt morgen verder gaan? Laat geen ladders en ander materiaal liggen wat als opstapje of gereedschap door inbrekers gebruikt kan worden.
Blijf alles afsluiten en blijf waakzaam!

Vakantie

Gaat u voor meerdere dagen met verlof? Lees dan onze adviezen en tips in onze artikels Veilig op vakantie en 20 Tips voor afwezigheid tijdens vakantie.

Tenslotte weet u niet wanneer de volgende serie inbraken weer begint en u wilt ongetwijfeld niet tot de volgende reeks slachtoffers behoren.

Verdachte zaken altijd melden bij de politiediensten!

We kunnen het maar niet genoeg benadrukken: Bel bij alle verdachte omstandigheden direct de politie op 03/6202929 of het noodnummer 101. Niet wachten of de geburen vertellen, maar bellen. De pakkans wordt dan vele malen groter. Beter tien keer voor niks gebeld, dan één keer niet bellen en er is weer een huis leeggehaald.

Hebt u ideeën, op- of aanmerkingen? Contacteer ons dan via de contactpagina, of plaats uw reactie op de berichten zelf.

Op de hoogte blijven van berichten op onze site? Volg ons op twitter en ontvang een tweet als er iets nieuws wordt geplaatst. Geen twitter account? Schrijf in op de nieuwsbrief en ontvang een e-mail als er nieuwe berichten worden geplaatst.

Laten we samen een vuist maken voor een veiliger Essen!

— // —