Beveiliging

Inhoud:

Huisbeveiliging

Huisbeveiliging

Het gebruik van moderne beveiligingstechnieken als bewegingsmelders, alarminstallaties en videobewaking kan de huisbeveiliging duidelijk verbeteren en privéwoningen effectief beschermen tegen inbraak. De verschillende beveiligingsmogelijkheden kunnen worden gecombineerd, zoals de bewaking van ramen en deuren op openen en inbraak, een bewegingsmelder en een met het internet verbonden videocamera. Ter bescherming tegen brand in de woning kunnen rookmelders worden gebruikt.

Alarminstallatie tegen inbraak

De huisbeveiliging bestaat uit verschillende onderdelen. Bij alarminstallaties wordt een onderscheid gemaakt tussen installaties voor de uitwendige beveiliging en installaties die uitsluitend bedoeld zijn voor de ruimtebewaking. De uitwendige beveiliging bestaat vooral uit de beveiliging van deuren en ramen door middel van contacten. Als een onbevoegde probeert om van buiten in het huis te komen, dan geeft de installatie een alarm af.
Let op: Volgens de wetgeving moet elke alarminstallatie die een melding naar buiten maakt bij het “meldpunt alarmsystemen” (ALINE = Alarm Information Exchange) van de federale overheidpolitie geregistreerd zijn en aangegeven bij de lokale politie.
De definitie van een alarm is een toestel dat melding naar buiten maakt van een poging tot inbraak. Die melding naar buiten kan een buitensirene zijn, maar kan net zo goed een alarmsysteem zijn dat via SMS naar uw GSM een bericht stuurt of via telefoon naar uw GSM belt. Of zelf als je geen buitensirene hebt maar de binnensirene is hoorbaar door de buren, dan ook heb je volgens de wetgeving een alarm en moet je het aangeven.
Het idee erachter is dat elke melding naar buiten eventueel kan doorgegeven worden aan de politie en de politie heeft dan de informatie nodig. Dus uw buren kunnen naar de politie bellen omdat ze de binnensirene horen of jij kan zelf naar de politie bellen omdat je een SMS van uw alarm ontvangen hebt.
Ook zegt de wetgeving dat indien er een signaal naar buiten gaat, je verplicht bent om een flitser te hangen die zichtbaar is vanop de openbare weg (moet niet echt de voorgevel zijn, moet enkel zichtbaar zijn vanop de openbare weg). Als de buren de binnensirene zouden horen, en ze bellen de politie, dan moet de politie aan de hand van de flitser kunnen zien waar het alarm is afgegaan (flitser blijft langer gaan dan de 3min limiet van de sirene).

Doeltreffende beveiligingsmaatregelen

Er is vastgesteld dat elf structurele veiligheidsvoorzieningen doeltreffend zijn: gepantserde deuren, speciale sloten, kierstandhouders op vensters, een door een specialist geïnstalleerd alarm, een waakhond, raamhekken, horizontale deurbalken, veiligheidsscharnieren, vergrendelbare ramen, anti-inbraakglas en buitenlampen met bewegingssensor. Probeer uw woning eens te bekijken door de ogen van een inbreker om de zwakke plekken op te sporen. Zo kunt u de nodige beveiligingsmaatregelen nemen om het indringers lastiger te maken.

Elektronische alarmsystemen

Met een alarm in combinatie met een van de genoemde beveiligingsmaatregelen zou uw woning acht keer beter beveiligd zijn dan zonder enige beveiliging. Maar een alarmsysteem is duur en kan uw zenuwen danig op de proef stellen als het moeilijk te bedienen of niet betrouwbaar is. Daarom raden wij aan om door een erkend installateur een systeem op maat te laten plaatsen, waarbij rekening wordt gehouden met uw leefgewoonten en eventuele huisdieren.
Een alarmsysteem is vooral aanbevolen als andere mechanische ingrepen te duur zijn, als u veel waardevolle voorwerpen of onmisbare professionele benodigdheden in huis hebt, als u afgelegen woont of weinig thuis bent, of als de verzekering dat vereist.

Systemen voor de ruimtebewaking maken gebruik van bewegingsmelders die geplaatst worden in de ruimtes die het meeste gevaar lopen. Ook een combinatie van uitwendige en inwendige beveiligingsmaatregelen is zinvol. Naast het akoestisch alarmsignaal kunnen alarminstallaties ook een zogenaamd stil alarm doorgeven aan een alarmcentrale. Een aantal systemen doet dit zelfs automatisch door de alarmcentrale te bellen. Onopgemerkt kan de politie de inbreker zo op heterdaad betrappen.

Tijdschakelklokken simuleren uw aanwezigheid

Een voor langere tijd onverlichte woning trekt inbrekers aan. Bij de huisbeveiliging hoort ook het gebruik van tijdschakelklokken. Die zijn vooral handig als u gedurende langere tijd afwezig bent. Via tijdschakelklokken kunnen de verlichting en elektrische apparaten, zoals de televisie en de stereo-installatie, automatisch worden in- en uitgeschakeld.

Verschillende uitvoeringen

Er zijn tijdschakelklokken in verschillende uitvoeringen – van de eenvoudige klok, waarbij alleen één in- en één uitschakeltijd kan worden ingesteld, tot de digitale variant met geprogrammeerde, door de gebruiker vrij te kiezen of ook willekeurige schakeltijden.

Sensorlampen

Naast bewegingsmelders met een alarmfunctie zijn ook sensorlampen effectief tegen inbrekers. Een sensorlamp gaat automatisch aan, zodra de ingebouwde sensor reageert op een beweging in het vertrek of voor het gebouw. Anders dan bij bewegingsmelders wordt er echter geen akoestisch alarm afgegeven. Daar staat tegenover dat sensorlampen ook kunnen worden gebruikt voor de automatische verlichting van paden en trappen.

Flexibele programmering

Goede sensorlampen kunnen op verschillende manieren worden geconfigureerd. Bij sommige sensoren kan het bereik van de sensor traploos worden ingesteld. Ook de verlichtingsduur en de lichtgevoeligheid van de schemerschakelaar zijn soms instelbaar.

Videobewaking

Anders dan bij een alarminstallatie met een akoestisch signaal is de videobewaking niet direct bedoeld om de inbreker op de vlucht te doen slaan, maar eerder om hem eventueel te pakken te krijgen. Daarvoor is een camera nodig die ook onder slechte lichtomstandigheden beelden van goede kwaliteit levert. Het moet mogelijk zijn om het beeldmateriaal op te slaan, zodat dit wanneer nodig kan worden gebruikt voor een grondige analyse. Om de opslag van gegevens te beperken en tijd te besparen bij de analyse, moeten videocamera’s een bewegingssensor hebben die ook in donkere ruimtes werkt, zodat de camera alleen wordt ingeschakeld als er iets beweegt binnen het bereik van de camera. De installatie kan zo worden ingericht dat de geregistreerde beelden op elke willekeurige plaats via internet kunnen worden opgevraagd. Op die manier kan het huis ook worden bewaakt vanaf de vakantiebestemming.

Wettelijke regels

Let op: Voor video bewaking gelden wettelijke regels. Videobewaking die uitkijkt op openbare plaatsen moet u verplicht kenbaar maken door het wettelijke logo te tonen, maar ook verplicht officieel te registreren!
Ook videocamera’s die uw eigendom bewaken, waarvan de beelden eventueel gebruikt zouden kunnen worden voor een gerechtelijk onderzoek, moeten geregistreerd zijn.

camerabewaking volgens belgische wetgeving

camerabewaking volgens belgische wetgeving

In “niet besloten plaatsen” mogen slechts camera’s geplaatst worden na positief advies van de korpschef van de lokale politie en de gemeenteraad van de betrokken gemeente.
• Niet besloten plaatsen: elke plaats die niet door een omsluiting is afgebakend en vrij toegankelijk is voor het publiek
• Voor het publiek toegankelijk besloten plaats met mogelijkheid tot dienstverlening: elk besloten gebouw of elke besloten plaats bestemd voor het gebruik door het publiek waar diensten aan het publiek kunnen worden verstrekt.

Voor verplichtingen en voorwaarden tot plaatsing klik hier.

Overal ter wereld bereikbaar

Bewakingscamera’s maken gebruik van verschillende technieken. WLAN-camera’s zijn praktisch, omdat er geen bekabeling voor nodig is. Andere modellen worden met een LAN-kabel aangesloten op het eigen netwerk en in het ideale geval met het internet verbonden. Afhankelijk van de gebruikte software en camera gaan de geregistreerde beelden automatisch via internet of per e-mail naar een bepaalde ontvanger. Ook is het mogelijk de beelden op te slaan op een in de camera aanwezige geheugenkaart. Gebruik de laatstgenoemde variant echter alleen als extra optie, omdat inbrekers de geheugenkaart vrij gemakkelijk kunnen verwijderen en vernietigen.

Een IP-camera neemt bewegende beelden op. Deze kunnen via het internet verstuurd worden. Maar u kunt de beelden ook gewoon thuis bekijken, zonder dat ze openbaar worden of bij anderen terechtkomen. Door de hoge beeldresolutie is voor het versturen via internet een breedbandverbinding aan te raden. Er zijn IP-camera’s met een digitale of optische zoom.

Rookmelders

Rookmelders behoren deel uit te maken van de huisbeveiliging. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en uitvoeringen en op sommige plaatsen al verplicht. Zodra een rookmelder in een gebouw rook waarneemt, geeft deze een akoestisch alarm af. Om zeker te zijn van een betrouwbare werking moet het apparaat minimaal over een VdS-keurmerk beschikken. Deze certificering staat op de verpakking.

Werkwijze van rookmelders

De betere modellen kunnen draadloos aan elkaar worden gekoppeld. Als er bijvoorbeeld brand ontstaat in de kinderkamer, klinkt het alarm ook in de woonkamer en de slaapkamer van de ouders. Rookmelders voor particuliere huishoudens werken optisch en worden gewoonlijk gevoed door 9V-batterijen. Als er rook in de melder komt, wordt in het apparaat een lichtstraal afgebogen die regelmatig naar een fotocel wordt gestuurd. De met de melder verbonden sensoren zorgen er dan voor dat er een alarm wordt afgegeven. Vooral in ruimtes waar wordt gewerkt, zoals de keuken en de hobbykamer, is het belangrijk om de fotolens goed tegen verontreinigingen te beschermen, zodat de sensor ook betrouwbaar werkt wanneer het erop aankomt. Goede apparaten hebben daarom fijnmazige beschermroosters en registreren de mate van verontreiniging.

3 gedachten over “Beveiliging

  1. Rikske Bericht auteur

    Na herhaaldelijke inbraakpogingen in ons huis – gelukkig allemaal mislukt – hebben we na beschouwing van de zwakke plekken overal rolluiken laten installeren. Het huis ziet er dan wel uit als een bunker als we er niet zijn. Effectief tegen inbraak is het wel.

  2. Lauren de Bruijn

    Kort geleden hebben we met mijn man een nieuw huis gekocht en natuurlijk willen we dit zo goed mogelijk beschermen. En persoonlijk ben ik heel erg blij dat de voortgang verder gaat. Volgens mij is het elektronisch systeem echt veilig en nodig is omdat we veel waardevolle voorwerpen in ons huis hebben. Ook moet ik ervoor zorgen dat het correct wordt geïnstalleerd door een professionele elektricien zodat we rustig ’s nachts zullen kunnen slapen!

  3. AK

    Nog beter dan tijdschakelaars is een systeem dat als het donker wordt drie lampen achter elkaar inschakelt, alsof er iemand door het huis loopt. Na een uur of vijf schakelt het systeem op dezelfde wijze de lampen weer uit om ze ’s nachts weer stuk voor stuk kort in te schakelen. Het systeem werkt met een lichtsensor. Dat heeft als voordeel dat als de stroom uitvalt er geen verschuiving in de inschakeltijden komt. Ik gebruik het systeem al jaren tot volle tevredenheid. Ook als ik thuis ben.

Reacties plaatsen niet mogelijk.