Anti-inbraaktips tijdens de feestdagen!

Anti-inbraaktips tijdens de feestdagen!

Het is snel donker en de feestdagen komen eraan. Dat is een ideaal moment voor een inbreker om toe te slaan. De inbraakcijfers stijgen deze periode en dat is helaas een jaarlijks fenomeen. Mensen gaan op vakantie of zitten bij familie en/of vrienden aan de kersttafel.

Lees hieronder onze tips om inbrekers niet hun slag te laten slaan:

-Sluit alle vensters en buitendeuren af en zorg ervoor dat de sleutel niet meer aan de binnenkant van de deur zit. De inbreker kan zo gewoon door een deur terug naar buiten, kan meer en grotere spullen meepakken… Hij houdt namelijk rekening met hoe gemakkelijk hij opnieuw weg geraakt als hij een huis kiest. Ook met geopende ramen op een hoger verdiep weet een inbreker wat te doen!
-De achterkant van je woning is het meest kwetsbaar. Installeer een tuinpoortje dat op slot kan, ook al is dat maar een meter hoog. Erover springen met gestolen spullen is moeilijk. En de buren weten ook meteen dat er iets mis is als iemand erover springt.
-Laat een bewoonde indruk achter: laat een lichtje branden dat van buiten zichtbaar is. Gebruik ook lampen met timers.
-Geld of juwelen bewaar je best niet thuis. Breng ze naar een bankkluis.
-Help de inbreker niet! Laat geen ladder slingeren en sluit je tuinhuis met een sleutel af.
-Maak een inventaris op. Merk, type en serienummer zijn dikwijls niet voldoende. Zet er je rijksregisternummer op en maak foto’s van bijvoorbeeld het serienummer van je smartphone. Zo kunnen teruggevonden spullen geïdentificeerd worden.
-Wees discreet op sociale media. Let ook op, indien je met vakantie zou gaan, met antwoordapparaten en automatische e-mailberichten.

Een zeer belangrijke: vraag gratis diefstalpreventief advies en/of vakantietoezicht aan. Surf naar de website: https://www.pzgrens.be/preventie of vraag een blanco aanvraagformulier in één van de onthaalburelen.

Bron: Noordernieuws.be