Over ons

Het is eindejaar 2012 en bijna dagelijks horen we mensen spreken over inbraken en pogingen tot. Maar zonder berichtgeving in de media. Dus besluiten wij om zelf dat initiatief te nemen.
De feestdagen in december zijn al voor heel wat mensen uitgedraaid op een nachtmerrie. In plaats van vrede op aarde werden zij geconfronteerd met vernieling en diefstal.

Doel van onze website is zoveel mogelijk bewoners hierover te informeren, inclusief de gebruikte technieken en tips over het beveiligen van je huis of hoe om te gaan met je waardevolle spullen. Het best kun je een inbraakpreventief advies aanvragen, maar gewoon wat algemene handreikingen kan al heel wat leed voorkomen.

U weet vast wel enkele tips, misschien hebt u wel foto’s van wat de kwetsbare plekken van een woning of garage zouden kunnen zijn. Deel ze met ons, u helpt er een ander mee en werkt mee aan een veiliger Essen!

We hebben wel enkele spelregels als het op reageren op deze site aankomt:

 • de voertaal is Nederlands,
 • geen scheldkanonnades of verwijten,
 • hou het beschaafd. We snappen de woede en frustraties, maar deze site is niet bedoeld om met modder te gooien,
 • wij behouden te allen tijde het recht om reacties die niet aan deze normen voldoen, te verwijderen.

Alle reacties worden gemodereerd. De plaatsing zal daarom niet altijd direct zichtbaar zijn.

Redactie Inbraken Essen

Een gedachte over “Over ons

 1. Gaston Van Tichelt

  Je gerust voelen in uw omgeving, en zeker in uw eigen huis, is enorm belangrijk voor de woonkwaliteit van een buurt. Het spreekt dan ook voor zich dat ik als burgemeester daaraan veel aandacht besteed. In al zijn aspecten: we investeren bv. veel in een kwaliteitsvolle brandweer en ambulancedienst, we verdelen rookmelders, vorig jaar hebben we de nachtwinkels aan banden gelegd, we hebben het GAS-systeem met overlastboetes opgestart, de uitgaven voor onze politie zijn gestegen van ca. 67 naar 100 euro per inwoner, enz. Recent werd ook zichtbaar dat vanuit meerdere invalshoeken werd opgetreden tegen de wantoestanden op de camping “Wildertse Rust”. Dit initiatief werd reeds meer dan een jaar voorbereid, en is dus geen reactie op de recente inbrakengolf. Wel merk ik, ook op deze website, dat de camping minstens “een bron van onrust” kan genoemd worden.

  Echter, criminaliteit kan je niet enkel bestrijden vanuit het gemeentehuis of vanuit een politiewagen. Daaraan moeten we allen tezamen werken. Vandaar wil ik de initiatiefnemers van deze website bedanken, omdat zij hun vrije tijd besteden om dit thema in de aandacht te brengen. Net zoals de vele andere vrijwilligers van bv. de Buurt Informatie Netwerken (BIN’s).

  Bij een woninginbraak gaat de schade tot in je eigen vezels: het gaat niet enkel over de waarde van wat gestolen is, maar ook over de emotionele zaken (foto’s, …) die je kwijt bent, de administratieve rompslomp wegens het verlies van allerlei papieren, en zeker ook over het feit dat een vreemde in je privacy heeft ingebroken. Het gaat dus over een ernstige vorm van criminaliteit, met een ernstige schade tot gevolg. Het spreekt dan ook voor zich dat we vele middelen moeten inzetten om woninginbraken tegen te gaan.

  Zonder paniek te zaaien, mag het thema “woninginbraken” zeker in de aandacht komen. De inbraakpreventiepremie, de BIN’s, slachtofferhulp, enz., zijn middelen om gezamenlijk ervoor te zorgen dat onze gemeente een kwaliteitsvolle leefgemeenschap blijft.

  Onze politiediensten investeren maximaal in mankracht en middelen. Patrouilles en onderzoek worden voortvarend en professioneel gevoerd, ook in samenwerking met andere politiediensten en met het Parket. Deze onderzoeken zijn uiteraard steeds geheim, zodat misschien wel eens de perceptie ontstaat dat er “niets gedaan wordt”. Niets is minder waar!

  Het is goed dat een BIN zal worden opgericht. Dat brengt het thema beter in de aandacht, en organiseert een gezonde sociale controle en is een goed communicatiekanaal tussen burger, politie en gemeente.

  Veel succes aan al diegenen die begaan zijn met onze veiligheid, en dank voor de initiatiefnemers van deze website!

  Gaston Van Tichelt,
  burgemeester

Reacties plaatsen niet mogelijk.