Vertrek veilig op vakantie!

Inhoud:

Tips om uw huis veilig achter te laten

De afgelopen maanden heb je mogelijk berichten gelezen over de stijging van het aantal woninginbraken. En dan komt de vakantie eraan. We kijken allemaal al uit naar de welverdiende reis. De boekingen zijn in orde, de tickets zijn misschien al besteld. Maar hoe zit het dan met de inbraken? Je wil natuurlijk dat alles er nog staat als je terug thuis komt.
We willen je graag een paar tips meegeven zodat je met een gerust hart op reis kunt vertrekken. Zelf kan je veel ondernemen om je huis veilig achter te laten. En zoals je zal merken zijn de meeste zaken volledig gratis.

Laat je woning veilig achter

Het is belangrijk om je woning er bewoond te laten uitzien. Vraag bijvoorbeeld aan een goede buur of familie om de rolluiken op en neer te laten en om je brievenbus leeg te maken. Geef hem/haar zeker je telefoonnummer zodat men je kan bereiken.
Anderzijds mag je woning ook geen uitstalraam zijn. Berg alle waardevolle spullen op. Het is ook geen slecht idee om een lijst met foto’s bij te houden van je waardevolle spullen. Moest er dan toch iets gebeuren, heb je altijd bewijs voor de politie en de verzekering.
Ook buiten kan je best alles goed opbergen: de ladder terug in het berghok en het berghok op slot.

Wees discreet over je vakantieplannen

alarminstallatie
Familie en vrienden kan je best verwittigen en zelfs inschakelen voor hulp. Maar verder laat je best geen vakantieboodschappen achter. Vooral opletten met:
• Boodschappen op het antwoordapparaat
• Automatische berichten op je email
• Berichten via facebook, twitter en andere sociale netwerken (‘aangekomen op de luchthaven in LA’, ‘30° in Spanje’, …)

Als je vertrekt kijk dan goed na of je alles goed afgesloten hebt (ramen, deuren, garagepoort, ventilatieopeningen, …) en of het alarm goed ingesteld is.

Vraag raad aan de preventieadviseur

De politiedienst heeft een preventieadviseur die gratis en vrijblijvend advies geeft om je woning nog beter te beveiligen.
Eén van de meest gebruikte manieren om binnen te geraken in de woning is via het slot van één van de deuren. Zorg dat je slot niet buiten de deur steekt (enkele millimeters is al te veel) en zorg voor een extra slot langs de binnenzijde.
Ook ramen zijn erg kwetsbaar. Inbrekers gebruiken ze maar al te graag om in je woning te komen. Beveilig de ramen daarom extra. Je kan hier bijvoorbeeld gebruik maken van extra sloten, een barrièrestang en/of veiligheidsglas.

Vraag je advies hier aan.

Vakantietoezicht aanvragen

vakantie
Het afwezigheidstoezicht is een gratis dienst van de politie en houdt in dat de politie op verschillende tijdstippen langs je woning gaat en controleert of alles in orde is. Je kan dit afwezigheidstoezicht op verschillende manieren aanvragen:
• Via een digitaal formulier op de website en de mobiele app kan je dit rechtstreeks aanvragen
• Je kan ook een papieren versie downloaden via de website en dit dan ingevuld binnenbrengen in één van de onthaalpunten.
• Je kan ook altijd binnenspringen in één van deze onthaalpunten en daar een exemplaar invullen.
• Je kan het afwezigheidstoezicht ook elektronisch aangeven via police on web.

Alle formulieren voor afwezigheidstoezicht vind je hier.

Je kan dit ook allemaal terugvinden op onze mobiele app. qr-grens

Maak gebruik van de tips en geniet van je vakantie. De politie houdt een oogje in het zeil.

Bron: PZ Grens