‘Card trapping’, de opvolger van skimmen

Inhoud:

Wat is het?

Nu skimmen minder plaatsvindt doordat pinpassen een chip hebben gekregen in plaats van de magneetstrip, bedenken criminelen nieuwe manieren om pinners hun geld afhandig te maken. De nieuwste methode heet ‘card trapping’.

Hoe doen ze dat?

Card trapping

Card trapping

In de pasinvoermond van de pinautomaat wordt een klemmetje geplaatst, waardoor de pas na de transactie blijft hangen en de klant denkt dat die door de machine is ‘opgegeten’. Intussen heeft de crimineel dan al over de schouder meegekeken naar de pincode. De pinner die zijn pas niet terugkrijgt, zal denken dat er een storing is en weglopen. Dat is het moment dat de fraudeur in actie komt: “Binnen enkele minuten wordt de rekening van de klant leeggetrokken”, zo waarschuwt de politie donderdag.

Wat te doen?

Blijft de pinpas hangen in de automaat, loop dan niet weg maar bel direct de bank en de politie, is het advies van de politie. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voegt eraan toe dat het cruciaal is om het intikken van de pincode altijd goed af te schermen.

‘Libanese lus’

Hoe vaak card trapping voorkomt, is niet te zeggen, aldus een woordvoerster van de politie Haaglanden. “Pinbetalingsverwerker Equens meldt wel een stijging maar heeft nog geen cijfers.” Ook in Europees verband wordt een stijging gesignaleerd, maar ook daar ontbreken de getallen, zo blijkt uit een eerder persbericht van het European ATM Security Team (EAST).
Card trapping lijkt op de voorheen veel gebruikte methode met de ‘Libanese lus’. Daarbij bemachtigden criminelen de pinpas met een stukje plaktape in de pasinvoergleuf.

Bron: De Telegraaf