Wees gewaarschuwd: inbreker gebruikt propjes

Inbrekers hebben een nieuw middel om te zien of in een huis de bewoners thuis zijn: propjes papier tussen de deur en het kozijn. De politie waarschuwt de komende vakantieperiode, wanneer veel mensen op de lange latten staan, voor een inbraakpiek.
Bargoense tekens op huizen en gratis sleutelhangers met een chip erin, waardoor inbrekers zouden kunnen zien of iemand thuis is. Het zijn een paar van de vele wilde verhalen die rond het dievengilde de ronde doen.

Sommige verhalen zijn waar, andere volledig verzonnen. Maar simpele propjes papier of kleine takjes die tussen deur en deurpost geschoven worden, dat kwamen agenten in en rond Den Haag het afgelopen jaar in elk geval tegen, zegt Rinus van Ruitenburg, projectleider woninginbraken van de politie-eenheid Den Haag. ‘Het is niet altijd even makkelijk om een broodje aap van de werkelijkheid te onderscheiden. Maar deze methode kwamen we in het afgelopen jaar wel vaak tegen.’

Een exact aantal is niet bijgehouden, maar de ‘papiertruc’ werd onder meer toegepast in de Asperenstraat in Zoetermeer. Bij een woning werden tussen de deurpost en de voordeur stukjes wit papier gevonden. De kraak mislukte, maar een paar huizen verderop lukte het dieven wel om hun slag te slaan.

In de Haagse nieuwbouwwijk Wateringse Veld probeerden inbrekers het met een vergelijkbaar ‘werktuig’, een takje. Tijdens een surveillance zag een agent bij een woning aan het Vuurland dat een takje tussen de voordeur en het kozijn was gestoken. Omdat een wijkbewoner de nacht ervoor vier jongens verdacht door de wijk had zien struinen, besloten rechercheurs bij het huis te posten. Al diezelfde nacht was het raak en wist de politie drie inbrekers aan te houden, een vierde kon ontkomen.

Wegwezen
Vanuit het perspectief van de dief gezien is het gebruik van takjes of propjes een eenvoudige en doeltreffende methode om te kijken of mensen thuis zijn. Het papiertje – eenvoudig af te scheuren van een reclamefoldertje – tussen de stijl van de voordeur schuiven en weer wegwezen. Komen de bewoners thuis, dan waait het papiertje vanzelf weg. Zijn de bewoners op vakantie of om een andere reden langer van huis, dan blijft de voordeur dicht en het papiertje op zijn plaats. Het enige wat de inbreker dan nog hoeft te doen is terugkomen en voor de buren het in de gaten hebben, zijn slag slaan.

Het feit dat dit in Den Haag heeft plaatsgevonden, wil niet zeggen dat deze methode hier niet gebruikt wordt of zal worden. Opletten blijft dus de boodschap!

Bron: AD

Een gedachte over “Wees gewaarschuwd: inbreker gebruikt propjes

  1. PJ

    Werkt de politie daar niet graag of doen zij het in hun broek van de schrik?
    In Antwerpen moet ge niet iets proberen of ge zit s’anderdaags al in het gevang! Waarom duurt dat daar zo lang?

Reacties plaatsen niet mogelijk.