Nederland maakt inbraakcijfers inzichtelijk

Helaas moeten we constateren dat, ondanks recente inbraken, autodiefstallen en viseren van woningen, het beleid nog steeds is: we informeren de burger niet. Niet in de krant, noch op pzgrens op een enkele statistiek na. Jammer.

Dus blijven wij het doen. Voor uw veiligheid. In Nederland wordt duidelijk een ander beleid gevoerd:

Iedere Nederlander kan voortaan zien hoe vaak en waar en wanneer in zijn of haar wijk wordt ingebroken. Daarvoor kan iemand op de website politie.nl zijn postcode invoeren en zo de gegevens opvragen. Dat heeft de politie vandaag gemeld.
Het gaat om cijfers van de afgelopen 3 maanden en van inbraken waarvan aangifte is gedaan. Nieuwe inbraken staan binnen 24 uur op de kaart, zegt de politie. In verband met privacy van bewoners is een huisadres nooit te herleiden, maar kunnen bezoekers van de site inzoomen tot op wijkniveau.

Met het publiceren van de cijfers hoopt de Nederlandse politie dat mensen zich meer bewust worden van de noodzaak om zelf maatregelen te treffen tegen woninginbraken. De politie wil bovendien burgers steeds actiever betrekken bij het politiewerk. ‘Betrouwbare informatie hoort daarbij. Misdaad in Kaart biedt burgers een realistisch en actueel beeld van wat zich in hun nabijheid afspeelt. Hiermee bevorderen wij alertheid en sneller reageren op verdachte omstandigheden, liefst via 112′, zegt korpschef Gerard Bouman.

Overigens was de website politie.nl vanochtend moeilijk te bereiken. Een woordvoerder zei dat de politie ervan uitgaat dat dit met de drukte te maken heeft, maar dit niet helemaal zeker te weten. Wie het een aantal keer probeert, lukt het vanzelf de site te bezoeken, lichtte hij toe.