Gecrashte Belgische Roma-kinderen liegen over alles

De vier Romakinderen die het afgelopen weekend in Oost-Vlaanderen op rooftocht gingen met de wagen en crashten, maken deel uit van een criminele bende die op grote schaal inbraken pleegt en daarvoor kinderen inzet.
Het viertal zegt tussen 11 en 14 jaar te zijn, maar uit een botscan blijkt dat ze allen ouder zijn dan 14. Niet de enige onwaarheid die ze verkondigden: tijdens hun ondervragingen logen ze over alles, schrijft Het Laatste Nieuws.

De boefjes crashten zaterdagavond toen ze met hoge snelheid op de vlucht sloegen voor een BOB-controle in Zele. In hun wagen troffen de agenten geld, juwelen en laptops aan die ze vlak voor de crash gestolen hadden bij drie tot vier inbraken in Berlare en Merelbeke.

Het gerecht vermoedt dat de Servische Roma deel uitmaken van een grotere bende die inbraken pleegt over het hele land. ‘Er zijn aanwijzingen dat meerderjarige kopstukken de minderjarigen aansturen om strafbare feiten te plegen’, zegt het parket van Dendermonde.

De vier werden verhoord, maar ze logen over zowat alles. De buit in hun wagen? ‘Wij weten van niks.’ Hun leeftijd? Tussen 11 en 14 jaar, beweerden ze, terwijl uit botscans al snel bleek dat ze allen ouder zijn dan 14. Hun naam dan? Eén van de daders bleek gebruik te maken van liefst 13 aliassen. Woonplaats? ‘Een woonwagenpark in Charleroi’, luidde het, een smoesje dat betrapte zigeuners vaker gebruiken. Waarnaar ze op weg waren? ‘Een vriendin in Brussel.’ Wat ze dan in Oost-Vlaanderen deden? ‘We waren de weg kwijt.’

Steeds vaker laten Oost-Europese bendes het vuile werk opknappen door kinderen. ‘Ze zorgen voor grote opbrengsten omdat ze klein en lenig zijn. Zo komen ze snel een woning binnen’, zegt Eddy De Raedt van de federale politie. Veiligheidsexpert Brice De Ruyver pleit voor een drastische aanpak van het oprukkende fenomeen. ‘Want vroeg of laat wordt zo’n kind doodgeschoten.’

Bron: HLN

Update 21:29
De vier Romakinderen die met hun wagen uit de bocht gingen in Berlare na een achtervolging door de politie, zijn zondagavond door de jeugdrechter in Dendermonde geplaatst in de gesloten instelling van Everberg. De jongeren worden verdacht van woninginbraken in Berlare en Merelbeke.

Bron: Nieuwsblad