Vliegtuigramp inspireert internetfraudeurs

Er zijn oplichters actief die een slaatje proberen te slaan uit de vliegramp in Oekraïne. Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk. Woensdag zijn de eerste meldingen binnengekomen over e-mails waarin oplichters geld proberen af te troggelen.
In een van de mails beweert ene ‘Amin Harris’ een journalist te zijn die op de rampplek aanwezig was. Hij zou daar een waardevol voorwerp gevonden hebben, waarvan hij de opbrengst zou willen delen.
In een ander bericht schrijft de oplichter dat hij een 85-jarige gepensioneerde dokter is uit Kuala Lumpur. Hij vraagt de ontvanger om hem te helpen bij het vervullen van de laatste wens van zijn in het toestel omgekomen vrouw: geld doneren aan een goed doel.
Volgens de Fraudehelpdesk zijn dit voorbeelden van voorschotfraude. Mensen die op zo’n voorstel ingaan, krijgen al snel de vraag een voorschot te betalen voor bijvoorbeeld transactiekosten. Dit geld krijgen zij dan nooit meer terug.
Fraudehelpdesk.nl is de nationale helpdesk voor vragen en meldingen over fraude. De organisatie werkt onder meer samen met de politie.
Eerder deze week berichtte het AD al dat er op sociale netwerksite Facebook valse pagina’s zouden zijn aangemaakt op naam van slachtoffers van de ramp. De pagina’s verwezen door naar talloze advertenties van louche internetcasino’s en sekssites. Wie op een filmpje klikte dat werd gepresenteerd als een opname van de vliegtuigcrash, werd daarnaartoe doorgeleid.

Bron: Telegraaf