De vakantie en het WK voetbal komen eraan!

Vanaf 13 juni start het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Op heel wat plaatsen wordt de gelegenheid voorzien om de wedstrijden, vooral deze van de Belgen, ook buitenhuis te volgen op groot scherm. Ook in onze politiezone zijn er nogal wat activiteiten in die zin aangekondigd. Dit brengt mee dat op bepaalde tijdstippen heel wat bewoners afwezig gaan zijn.
De kans bestaat dat inbrekers niet zo voetbalgezind zijn en precies deze tijdstippen gaan uitkiezen om te trachten hun slag te slaan. Wij willen zeker niemand verontrusten, maar willen de mensen die hun woning verlaten om elders naar het voetbal te gaan kijken toch vragen om een aantal preventieve tips voor ogen te houden.
Mogelijk zijn er ook mensen die richting Brazilië vertrekken. Vergeet dit vooral niet te melden aan de politie, zo kunnen zij op regelmatige basis toezicht houden. Dit geldt trouwens ook voor iedereen die de komende maanden met vakantie vertrekt naar andere bestemmingen.

Gauwdieven:

Sommige burgers denken er ook aan naar het voetbal te gaan zien op plaatsen waar grotere bijeenkomsten zijn, bijvoorbeeld door af te zakken naar Antwerpen, Roosendaal of andere plaatsen. De kans is groot dat gauwdieven dezelfde ideeën hebben en zich daar gaan mengen tussen het grote publiek.
De meeste politiediensten in de steden zetten hiervoor extra manschappen in, maar ook u kunt hier al rekening mee houden als je naar een dergelijk evenement gaat. Draag er zorg voor dat je al je documenten, je geld, je GSM en andere waardevolle voorwerpen op een veilige plaats bewaart zodat deze niet zomaar te grijpen zijn.
Dames houden er ook best rekening mee dat handtassen een geliefd object zijn voor gauwdieven. Sluit je woning goed af voor je vertrekt naar een evenement.
Als je de woning verlaat om elders naar het voetbal te gaan kijken, of een ander evenement bijwoont, zorg er steeds voor dat je een aantal preventietips voor ogen houdt:
 Zorg dat alle deuren slotvast zijn (niet alleen het dag- maar ook het nachtslot)
 Het warme weer nodigt soms uit een raam te laten openstaan tijdens je afwezigheid,
doe dit niet! Voor daders is dit meteen een signaal om daar te starten met een inbraak.
 Heb je een alarminstallatie, vergeet dan niet deze in te schakelen wanneer je de woning
verlaat.
 Laat ook geen voorwerpen rondom de woning slingeren, die een diefstal kunnen
vergemakkelijken (ladders, gereedschap, ……)
 Als je goed contact hebt met je geburen, is het goed deze mensen even in kennis te stellen. Als zij thuisblijven kunnen ze jouw woning mee in het oog houden.
 Als je de mogelijkheid hebt, geef dan je woning een bewoonde indruk als je weg bent. Dit kan bv. met tijdschakelaars, geen uitstekende post uit je brievenbus, enz…..

De lokale politie zone grens heeft ook de mogelijkheid om een “diefstalpreventieadvies” aan te bieden. Een daartoe speciaal opgeleide medewerker komt bij u ter plaatse. Hij bekijkt samen met u de woning en de omgeving rondom. Hij geeft tips over het beter beveiligen van uw woning. Soms geven bepaalde tips ook stof tot nadenken en ruimere beveiliging te overwegen. Dit wil niet zeggen dat alle aanpassingen duur hoeven te zijn, meestal is dit zelfs helemaal niet het geval en kunt u met kleine ingrepen uw woning veiliger maken.
Het advies van onze medewerker is gratis. Wilt u ook advies, dan kunt u hier een verzoek toe indienen door een document in te vullen op de website www.pzgrens.be. U kunt het ook aanvragen door op één van de politieburelen langs te gaan of even te bellen. Een mailtje sturen naar info@pzgrens.be behoort ook tot de mogelijkheden.
Een medewerker zal kort nadien met u contact opnemen en een afspraak maken op een tijdstip dat voor u het beste uitkomt!
Advies: doe het zo snel mogelijk, dan hebt u nog tijd om aanpassingen aan te brengen voor u op vakantie vertrekt!

Bron: PZ Grens