Autodieven moeiteloos aan de haal met dure auto’s dankzij apparaatje van 500 euro

Een bende heeft het momenteel gemunt op de diefstal van BMW’s 118d. In anderhalve week verdwenen er in Kortrijk, Heule en Rekkem al drie stuks. Opvallend: de dieven raakten telkens met de Duitse auto weg zonder de sleutel. “Hoe kan dat?”, vragen de slachtoffers zich af. “Helaas met een apparaatje dat vrij te koop is op internet”, zegt de politie.

“Ik heb alleen nog mijn sleutels”, zegt Jessica Seys (22) uit Rekkem. Zij is voorlopig het laatst bekende slachtoffer. “De auto stond zoals anders voor de deur. Toen ik vanochtend naar het werk wilde vertrekken, stond hij er niet meer. Ik was stomverbaasd. Hoe kan dat?” Zij is nummer drie. De voorbije tien dagen verdween hetzelfde type wagen ook al in Kortrijk en Heule, wellicht niet toevallig dicht bij de grensstreek.

“De autodieven zijn vooral gespecialiseerd in Duitse wagens, maar onlangs kraakten ze ook Franse merken. Ze stelen op bestelling”, zegt hoofdinspecteur Nicolas Branicki van het Car Identificatie Team van de federale politie. Hij spreekt van een bekende techniek. “Er zijn veel manieren om in een auto binnen te geraken. Eens in de auto moet er nog maar één ding gebeuren: de wagen starten. Dat kan door de transponder te neutraliseren. Dat is een elektronisch apparaat dat een boodschap uitzendt als antwoord op een ontvangen boodschap.”

Op internet zijn daarvoor toestelletjes, amper een hand groot, vrij te koop. Afhankelijk van wat ze allemaal kunnen, kosten ze tussen de 500 en 5.000 euro.

Bron: De Morgen