1 dag niet!

Ook u hebt de groene flyer ontvangen in verband met de actie 1 dag niet: 1 dag geen inbraken. Wist u dat sinds 2008 het aantal woninginbraken in België is blijven stijgen, tot meer dan 75.000 in 2013? We hebben dan ook een slimme en gezamenlijke aanpak nodig, met aandacht voor de verschillende schakels van de veiligheidsketen. Preventie is één van die schakels, misschien wel de belangrijkste!
Op 11 december 2014 vindt daarom een eerste Belgische ‘1 dag niet’ plaats, een initiatief dat in 2013 voor de eerste keer plaatsvond in Nederland, met heel wat succes. De actiedag geeft elke inwoner een platform om volop na te denken en initiatief te nemen om je huis, straat en buurt veilig te houden.
Bedenk daarbij dat ieder dorp of stad telt honderden, duizenden en meer oren en ogen telt. Als we die allemaal inzetten en gebruiken om verdachte signalen, situaties of personen op te merken, komen we een heel eind. De politie doet zijn best, maar kan ook niet overal tegelijk zijn. We moeten dit samen doen. Als u weet dat uw buren met de Kerst of Oudjaarviering niet thuis zijn, let dan extra op en meld het zelf ook als u afwezig gaat zijn. Inbrekers zijn gek op lawaai, dat verbergt het geluid dat ze zelf maken. Vuurwerk is dus een prima gelegenheid om in te breken. Laat lampen branden als u niet thuis bent, zorg voor een bewoonde indruk. En sluit altijd alles goed af, al bent u maar een paar minuten van huis. De gemiddelde inbraak duurt drie minuten, dat is niet lang, maar wel lang genoeg om uw kostbare en dierbare spullen te stelen.
Kijk voor meer tips op www.1dagniet.be en laten we er met z’n allen voor zorgen, dat die onderlaag van de bevolking met lege handen thuis komt!

Bron: PZ Grens en 1 dag niet