Zes diefstallen uit auto’s

In de nacht van 17 op 18 augustus zijn er minstens zes diefstallen uit auto’s gebeurd in de gemeente Essen. De zes slachtoffers hadden hun auto slotvast geparkeerd. De volgende morgen vonden zij hun voertuig niet slotvast terug. Er was geen braakschade te bespeuren en een aantal voorwerpen werden gestolen.

Vermoedelijk hebben de daders gebruik gemaakt van het zogenaamde Carlock Jammer System om in te breken in de auto’s. Met dit systeem kunnen dieven door het plaatsen van een ontvanger de signalen van een automatische deurvergrendelaar opvangen en hun slag slaan.

Een zogeheten Carlock Jammer wordt in de omgeving geplaatst, waarmee de inbrekers het signaal van de centrale deurvergrendeling onderbreken zodat de auto niet gesloten wordt. Vervolgens kunnen dieven geluidloos deuren van auto’s openen. Zonder problemen wordt daarna de buit eruit gehaald of de auto weggenomen. Met een Carlock Jammer is het mogelijk om, onder andere, telefoonsignalen en signalen van autosleutels te onderbreken. Dergelijke apparatuur is dan ook verboden.

Zorg er steeds voor:
dat u steeds de auto nakijkt of hij effectief op slot is
dat u geen waardevolle voorwerpen in de auto laat (en zeker niet zichtbaar)
dat u (indien mogelijk) uw auto binnen parkeert pf achter een slotvaste poort

Verder:
Blijf altijd alert, ziet u iets vreemds, bel dan 101.
Bent u slachtoffer, doe dan steeds aangifte.

In bijlage kunt u nog een handleiding inzake diefstal uit voertuigen vinden van IBZ Veiligheid en preventie (Ministerie van Binnenlandse Zaken).

Bron: Noordernieuws