Aantal diefstallen neemt toe, vooral in handelszaken!

Inbraken
Op 3 februari werd ingebroken in een handelspand aan het Spijker in Essen. Uit het pand, wat men nog aan het verbouwen is, werd werkmateriaal ontvreemd. Deze inbraak moet tijdens de voorafgaande nacht gebeurd zijn.
Op 4 februari werd een inbraak gemeld in Essen Horendonk, daar werd een volière opengebroken en werden vogels gestolen.
Op 8 februari werd een inbraak vastgesteld in de welzijnswinkel aan de Kerkstraat. Daar werd tussen 12:00 op 7/2 en 11:30 op 8/2 het raam van de inkomdeur stukgeslagen om zo het pand te betreden.

BINs opgestart

Verder werden er afgelopen weekend diverse BINs opgestart vanwege verdachte situaties.
BIN Statie werd een eerste maal opgestart op zaterdag 7 februari om 19:50. Een alert persoon zag een man met een zwarte muts over het poortje van de buurvrouw kijken. De buurvrouw was op dat moment niet aanwezig. Toen hij naar de verdachte riep, zette deze het op een lopen.
Later op de avond, om 21:02 werd BIN-Statie opnieuw opgestart. In de Kerkstraat had een alerte buur een man van ongeveer 30 jaar oud, drager van een zwarte jas, witte sportschoenen en een stoppelbaard, over de afsluiting zien springen. Hij had ook gezien dat de garagebox van de buurvrouw openstond. Dit alles kon wijzen op een inbraak. De politie kon even later een persoon identificeren maar uit het onderzoek bleek dat het niet over de verdachte ging. Mogelijk kunnen deze twee verdachte situaties toch aan elkaar gelinkt worden.
Op 8 februari werden omstreeks 22:15 in Essen drie BINs opgestart: BIN Statie, BIN Kammenstraat en omgeving en BIN Heikant-Noord. Een buur zag op de oprit van een leegstaand pand in de Hemelrijklaan een grote witte camionette staan. Tevens zag hij het schijnen van een zaklamp. In het totaal zouden vijf personen gezien zijn die allen de vlucht konden nemen.
Het onderzoek in deze zaak wordt door de politie verder gezet.

Tips
Blijf alert en volg onderstaande tips:
– Sluit tijdens uw afwezigheid, ook al is dit maar even, alles goed af. Sluit de toegangsdeuren af met het nachtslot en zorg er voor dat alle ramen goed gesloten zijn. Denk er steeds aan dat diefstallen niet alleen ’s nachts gebeuren!!
– Verwittig steeds en onmiddellijk de politie wanneer u verdachte situaties opmerkt.
– Doe beroep op de dienst “diefstalpreventieadvies” van de politie. Dit kan ook voor handelspanden. U vindt hierover alle info op de website www.pzgrens.be. Deze dienst wordt u gratis aangeboden !
– Vraag afwezigheidstoezicht aan wanneer u voor een periode afwezig bent, dit kunt u doen zowel op de politie burelen als via bovengenoemde website.
– Wanneer u schrikverlichting plaatst en u hebt hiertoe de mogelijkheden, probeer dan te voorkomen dat de bedrading zichtbaar is zodat dat ze niet vlot kan doorgeknipt worden.

Bron: PZ Grens