Vijftig ramkraken en inbraken leverden gangsters 400.000 euro op

Soufian A. (27) uit het Nederlandse Zundert moest zich maandag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen komen verantwoorden voor bijna vijftig ramkraken en woninginbraken in de Belgisch-Nederlandse grensstreek. Het openbaar ministerie vorderde tien jaar cel en eiste de verbeurdverklaring van 370.500 euro. De beklaagde heeft de feiten altijd ontkend.
Het openbaar ministerie kan Soufian A. aan 47 feiten linken. Die zou hij tussen 19 maart 2010 en 29 november 2012 gepleegd hebben in onder meer Zundert, Roosendaal, Rucphen en Breda in Nederland en in Wuustwezel, Kalmthout, Essen, Hoogstraten, Rijkevorsel en Brasschaat in België. Zijn mededaders konden niet geïdentificeerd worden of werden al veroordeeld in Nederland.

De ramkrakers gingen volgens de procureur altijd op dezelfde manier te werk: ze stalen een auto bij een woninginbraak en reden daarmee naar een benzinestation of krantenwinkel. Daar gooiden ze met een steen een raam in en gingen ze aan de haal met geld, sigaretten, energiedrankjes en snoepgoed. De gestolen wagens werden later gedumpt.

Via controle van de ingebouwde gps-apparatuur, gekoppeld aan getuigenverklaringen en camerabeelden, konden de wagens met verschillende feiten in verband worden gebracht. Sporen in de auto’s leidden vervolgens naar Soufian A. Hij werd op 1 december 2012 gearresteerd in de woning van zijn vriendin in Meerle bij Hoogstraten.

De procureur becijferde de totale buit op ruim 400.000 euro, maar uit het onderzoek is nooit gebleken waar die gebleven is. Soufian A. is naar eigen zeggen blut en leefde op de kap van zijn vriendin. Zijn advocaat komt volgende maand aan het woord.

Bron: Nieuwsblad