Spoor naar bende ramkrakers leidt naar Nederland

De grensstreek wordt de laatste weken geplaagd door ramkraken. In de nacht van vrijdag 28 februari op zaterdag 1 maart werden er maar liefst zes feiten gepleegd in iets minder dan twee uur tijd. Bij drie tankstations – Texaco in Maria-ter-Heide (Brasschaat), een tankstation aan Over d’Aa (Essen) en aan de John Lysenstraat in Meer (Hoogstraten) – bleef het bij een poging. Drie andere ramkraken lukten wel: bij supermarkt Spar in Loenhout en Wildert en de zesde – dat geraakte nu pas bekend – op tankstation Shell in Kapellen.

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen, die het onderzoek overnam, vond ondertussen een spoor naar de bende. “We weten zeker dat we de daders in Nederland moeten zoeken”, zegt een speurder. “Daarvoor volgen we een spoor.”

Of er ook een link is tussen de bende en de recente ramkraak afgelopen maandag op het tuincenter van Willy Aerden aan de Huybergsebaan is niet zeker. “We sluiten niets uit, maar er zijn voorlopig toch te veel verschillen.”

De gangsters maakten bij het tuincenter voor bijna 30.000 euro aan kettingzagen, bosmaaiers en grasmaaiers buit. Bovendien bleek na onderzoek dat diezelfde nacht op nog minstens twee andere plaatsen werd ingebroken. “De eerste inbraak werd vermoedelijk gepleegd in een magazijn aan de Huybergsebaan”, zegt Patrick De Smedt van de politiezone Grens. “Daar gingen de daders aan de haal met een schoor en een breekijzer. Daarna werd er nog een inbraak gepleegd in een loods in dezelfde straat. Daar werd de deur geforceerd met het breekijzer dat ze hebben gestolen in het magazijn. In die loods maakten ze een mokerhamer en een bijl buit.”

“Dat er diezelfde nacht op twee plaatsen dergelijk materiaal gestolen wordt, kan bijna geen toeval zijn”, klinkt het bij de federale politie.

Bij een vrachtwagen die niet ver van het tuincenter stond, werd ook nog een poging tot mazoutdiefstal vastgesteld. Uit de mazouttank hing een tuinslang. Of de ramkrakers geprobeerd hebben mazout uit de vrachtwagen te stelen om hun gestolen terreinwagen bij te tanken, wordt ook onderzocht.

Bron: HLN