Pas op voor e-mails met verzoek om geld over te maken

Pas op voor e-mails met verzoek om geld over te maken

Pas op voor e-mails van ‘bekenden’ die om geld vragen. Ze zijn specifiek aan iemand, u in dit geval, gericht en lijken van een bekende of collega van u te komen.
Maar pas op, de mails komen van een zogeheten scammer, die eerst uw vertrouwen wint door zich voor te doen als een bekende. Vervolgens wordt u vriendelijk gevraagd om geld over te maken.
Een voorbeeld van een dergelijke mail, vol met fouten, ziet u hier onder:

Mijn excuus om u op deze manier te moeten vragen. Ik heb een reis naar Kiev, Oekraïne gemaakt en mijn tas is toen gestolen, in mijn tas zaten allemaal belangrijke spullen zoals, telefoons, geld en mijn paspoort. De ambassade wil mij helpen door mij te laten vliegen zonder passport. Het enigste wat ik moet doen is een vliegticket kopen en mijn hotel rekeningen betalen. Helaas heb ik geen toegang tot mijn rekeningen zonder mijn credit card. Ik heb contact gezocht met mijn bank, maar ze hebben tijd nodig voor ze mij een nieuwe credit card kunnen geven, Dus wou ik u vragen om mij snel wat geld te lenen dat ik zo snel mogelijk aan u terug geef zodra ik terug ben, Ik moet 2,470,- Euro. Western Union is de snelst mogelijke manier om te doen. Ik kan u mijn gegevens sturen over hoe u geld kunt over maken aan mij. U kunt contact opnemen met mij door e-mail.

Ik hoop snel van u te horen.

Hartelijke groet,
Best regards,

Voor meer details wordt u verzocht te antwoorden op het bericht. Echter, als u op beantwoorden klikt, zult u zien dat het email adres waar het bericht naar toe moet, hetzelfde lijkt, maar bij nadere inspectie toch anders is. Bijvoorbeeld: de mail komt van dit adres dat u herkent, omdat u de persoon in kwestie kent: joe.smith@xyzwidgets.com, maar klikt u op beantwoorden, dan ziet u joe.smith@xyzwigdets.com. Het verschil is bijna niet te zien.

Ga nooit in op dergelijke mails en licht zo nodig persoonlijk de persoon in kwestie in, wiens naam en e-mailadres misbruikt wordt!

Bron en foto: Noordernieuws