Maak je huis inbraakveilig voor de vakantie

Maak je huis inbraakveilig voor de vakantie

Zomer. Vakantie. Eindelijk op reis! Je gaat er een tijdje tussenuit en je laat je dagelijkse leven achter … maar ook je huis. De zomervakantie is een periode waarin woninginbraken vaker voorkomen. Maak je woning, samen met de politie, klaar voor je afwezigheid. Zo kan je met een gerust hart op reis vertrekken. Een inbraak kan je nooit helemaal uitsluiten, maar je kan het de inbreker wel heel wat moeilijker maken.

-Sluit alle vensters en buitendeuren af en zorg ervoor dat de sleutel niet meer aan de binnenkant van de deur zit. De inbreker kan zo gewoon door een deur terug naar buiten, kan meer en grotere spullen meepakken… Hij houdt namelijk rekening met hoe gemakkelijk hij opnieuw weg geraakt als hij een huis kiest.
-De achterkant van je woning is het meest kwetsbaar. Installeer een tuinpoortje dat op slot kan, ook al is dat maar een meter hoog. Erover springen met gestolen spullen is moeilijk. En de buren weten ook meteen dat er iets mis is als iemand erover springt.
-Laat een bewoonde indruk achter: laat iemand je brievenbus leeg maken en het gras afrijden of de rolluiken openen en sluiten. Gebruik ook lampen met timers.
-Verwittig ook je buren en familie en vraag zeker afwezigheidstoezicht aan bij de politie. Daarover lees je meer verderop in dit artikel.
-Help de inbreker niet! Laat geen ladder slingeren en sluit je tuinhuis af. Inbrekers gebruiken zelfs tuinmeubelen als opstap. Als ze zien dat die op slot liggen, weet de inbreker ook dat je ermee bezig bent geweest. Dat schrikt af.
-Maak een inventaris op. Merk, type en serienummer zijn dikwijls niet voldoende. Zet er je rijksregisternummer op en maak foto’s. Zo kunnen teruggevonden spullen geïdentificeerd worden.
-Wees discreet op sociale media over je vakantie. Let ook op met antwoordapparaten en automatische e-mailberichten.

Nog meer tips vind je op de website www.besafe.be bij ‘tips’.

Extra inspanningen politiezone Grens
De politiezone zet extra in op preventie en controle tijdens de zomermaanden. Je kan bij hen terecht voor diefstalpreventief advies en afwezigheidstoezicht. Voor diefstalpreventief advies maak je een afspraak met een gespecialiseerde adviseur. Die komt gratis bij je langs om tips op maat te geven. Samen met de adviseur maak je een rondgang door en rond je huis. Hij wijst je op mogelijke tekortkomingen of risico’s. Achteraf overloop je alles nog even met hem. Je krijgt ook een handige brochure met tal van tips.

Diefstalpreventief advies is er niet enkel voor wanneer je op vakantie vertrekt. Het advies is ook handig als je gaat bouwen of verbouwen. Zo weet je waarop je moet letten als het gaat over woningveiligheid. En je kan met meer kennis onderhandelen bij leveranciers van deuren, ramen of andere zaken die te maken hebben met de veiligheid van je woning.

Ben je voor korte of langere tijd afwezig? Dan kan je afwezigheidstoezicht aanvragen bij de politiezone Grens. Je vraagt het toezicht best digitaal aan. Dat doe je via de website of je mobiele telefoon. Het is belangrijk dat je de aanvraag zo volledig en juist mogelijk invult.

Aanvraag gedaan en op reis vertrokken? Dan houdt de wijkinspecteur je woning extra in de gaten. Ook de interventieploegen houden een oogje in het zeil wanneer ze geen dringende opdracht hebben. Daarnaast krijg je, als je opnieuw thuis bent, specifieke feedback met informatie over het uitgevoerde toezicht: er stond nog een raam open, je brievenbus werd niet leeggemaakt…

Bron en foto: Noordernieuws.be