Inbrekers mijden wijken met whatsapp-alarm

Onze Buurt Informatie Netwerken werken goed, maar het kan nog altijd beter! Inbraken voorkomen met behulp van de social media.

Inbrekers mijden massaal buurten waar bewoners elkaar via Whatsapp waarschuwen voor verdachte personen. In Tilburg, waar duizenden inwoners zijn aangesloten bij een whatsapp-buurtwacht, leidt het tot een halvering van het aantal inbraken.
Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Tilburg. “Zo’n spectaculaire daling hadden we niet verwacht,” zegt onderzoeker Martijn Akkermans. De afname komt onder meer door het ‘afschrikeffect’. Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een whatsapp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien.”

Het is voor het eerst dat het effect van whatsapp-buurtwachten wetenschappelijk is onderzocht. In het hele land werken bewoners steeds vaker samen om inbrekers – met behulp van hun mobieltje – te stoppen. Meestal nemen bezorgde burgers het initiatief voor een whatsapp-groep na een inbraakgolf.

Schoolvoorbeeld
In de vijfendertig onderzochte buurten in Tilburg daalde het gemiddelde aantal woninginbraken van zestig naar dertig per maand. “Dit project kan een schoolvoorbeeld zijn voor de rest van Nederland,” zegt Akkermans. “Voorwaarde is wel dat er per wijk genoeg mensen meedoen en dat de gemeente de whatsapp-groepen strak coördineert.”

In Tilburg zijn deelnemers geselecteerd en uitgenodigd door de gemeente. Wie iets verdachts ziet, moet eerst 112 bellen. Daarna stuurt de persoon een beschrijving van de verdachte situatie aan de whatsapp-groep. Andere inwoners kunnen reageren. Die berichten worden ook doorgezet naar de politie. Alleen al in Tilburg zijn op die manier zo’n tien inbrekers op heterdaad betrapt of op een later moment aangehouden.

Extra ogen
“Door het whatsapp-project gaan mensen waarschijnlijk ook meer doen aan preventie, zoals betere beveiliging van hun woning,” zegt Akkermans. “Dat helpt natuurlijk ook om het aantal inbraken omlaag te krijgen.”

De Nationale Politie is enthousiast. ,,Niet alleen in Tilburg, maar op meer plekken in het land maken buurtbewoners gebruik van whatsapp-groepen voor de veiligheid in hun wijk,” zegt Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraken. “Deze groepen fungeren als extra ogen en oren in de wijk. Op deze manier kan snel veel informatie worden verzameld die de politie kan helpen bij het sneller opsporen van verdachten.”

Bron en foto: AD