Politie Oostblok jaagt boeven naar het westen

Onderstaand artikel komt uit het Nederlandse dagblad Metro. Maar het is natuurlijk heel makkelijk om in de tekst Nederland te vervangen voor België. Als deze Oostblokkers Nederlanders zo naïef vinden, hoe is het dan hier? In een ander, vergelijkbaar artikel wordt gesteld dat deze dieven en oplichters graag gebruik maken van de naïviteit van de mensen in het westen. Zoals: mobiele telefoons op tafel leggen op bijvoorbeeld een terrasje, de auto op donkere plekken stallen, licht aan en gordijnen open, zodat al het kostbare goed te zien is, huis niet goed beveiligen, deuren niet afgesloten en open ramen.
Hoe zit dit bij u? Bent u volgens de Oostblokker ook zo naïef? Denkt u eens goed na over uw eigen situatie. We herinneren ons de inbraakgolf van eind vorig, begin dit jaar maar al te goed. En maakt u zich maar geen illusies, het is niet voorbij. De meldingen beginnen weer langzaam op te lopen, het is al vroeg donker en zegt het aloude gezegde niet: de gelegenheid maakt de dief?
Welke maatregelen hebt u ondertussen getroffen, of blijft u naïef ondanks alle waarschuwingen?
U leest dit, u bent dus bezoeker van deze site, u bent dus gewaarschuwd…

Inhoud:

Metro, 19 september 2013:

Oostblokpolitie jaagt boef naar het westen

Landen in Oost-Europa zien de laatste jaren ineens een spectaculaire daling van de misdaadcijfers. Eén van de redenen daarvan is de vlucht van hun criminelen naar West-Europa, waar vooral Nederlanders makkelijke slachtoffers zijn.
”Het probleem verschuift”, geeft prof. Krysztof Krajewski van de Poolse universiteit in Krakou toe. ”Bij ons zien we de laatste jaren echt een enorme daling van het aantal diefstallen, roven en overvallen. Een reden is de export van criminelen naar het Westen. De politie bij ons wordt harder en beter. Op dit moment worden 712 criminele groeperingen in Polen in de gaten gehouden. En waar we in de jaren 90 fikse stijgingen zagen wat criminaliteit betreft, zijn de cijfers nu omlaag geschoten.”

Polen vinden hun land nu veilig

De Poolse inwoners beginnen dat inmiddels te merken. ”Maar liefst 90 procent van de Polen vindt zijn eigen buurt veilig en 66 procent denkt dat Polen een veilig land is. Dat was voorheen wel anders. Dat ze hun eigen buurt veiliger vinden dan het land, komt doordat ze op televisie dingen zien die ze in eigen buurt nooit merken”, aldus Krajewski.
Het Centre for Information and Research on Organised Crime (Ciroc) in Nederland deed ook onderzoek naar de criminelen uit Oost-Europa en constateert het gelijk van Krajewski. ”In de landen in Oost-Europa neemt de criminaliteit af en bij ons wordt het probleem groter”, stellen de onderzoekers. ”In Nederland wordt het gevangeniswezen ook als soft aangeduid.”

Het lieve en naïeve westen

Nederlanders worden daarnaast als een naïef en lief volk gezien door dieven en oplichters uit landen als Bulgarije, Polen, Litouwen en Roemenië. ”Auto’s worden niet goed beveiligd, sleuteltjes liggen vaak voor het oprapen en Nederlanders hebben een goed hart. Ze vinden snel iets zielig en gaan dan in gesprek met criminelen door wie ze op straat worden aangeschoten. Met alle gevolgen van dien”, stelt Ciroc.

Survivalcriminelen

De criminelen zijn in verschillende groepen te verdelen. Zo zijn er de zogenoemde survivalcriminelen. Ze stelen supermarkten leeg voor eigen consumptie. Ze trekken van stad naar stad en gaan nooit meer naar hun thuisland, omdat ze daar als losers te boek staan. Vaak zijn dit alcoholverslaafden.

Oost-Europeanen geobsedeerd door auto’s

Oostblok criminelen MercedesOok is er een grote groep die in Nederland auto’s steelt of andere zaken om genoeg geld te sparen voor een luxe wagen. In Oost-Europa is men volgens de onderzoekers geobsedeerd door auto’s. Sommigen hebben niet eens een woning, maar wel een Mercedes, waar ze in slapen. De wagen wordt gezien als statussymbool.

Corrupte politici

Verder zijn er de georganiseerde bendes, waarvan de leiders vaak goede contacten hebben met corrupte politici in eigen land. Zij ronselen arme landgenoten en zetten die, onder leiding van stromannen in Nederland, aan het werk als prostituees, zakkenrollers, winkeldieven, straatrovers of oplichters. Opvallend is dat de rijkere leiders van deze bendes in eigen land vaak een merkteken van een auto op het dak van hun auto hebben staan. Ook op grafstenen pronken Mercedessterren.